Arbete på distans

Idag är det allt vanligare att vi jobbar mera och mera på distans och därmed ofta hemifrån. I och med digitaliseringen har många saker som tidigare krävde fysisk närvaro kunnat flytta till nätet. Vi har tillgång till uppkoppling var som helst och mindre bolag eller egenföretagare behöver inte längre hyra in sig på kontor utan kan sköta sina uppgifter lika bra från köksbordet som från en dyr kontorsplats. Många arbetar som frilansare och sköter allt sitt arbete från sin laptop ur hemmets vrå. Det finns både fördelar och nackdelar med de utvidgade teknologiska möjligheterna och det gäller att hitta ett fungerande system för just dig. Som hjälp på vägen mot en mera balanserad vardag erbjuder https://www.cibdol.se/ högklassiga CBD-kosttillskott och skönhetsprodukter för en mera avslappnad tillvaro.

Skapa dina egna rutiner

Att inte vara bunden till vissa kontorstider kan göra det lättare att få vardagen att gå ihop och att anpassa arbetet enligt arbetsbörda och tidtabeller. Är du inte en morgonmänniska kan det vara skönt att slippa stressa iväg till kontoret på morgonen och istället kan du ta din tid och komma igång med arbetet när det passar dig. Likväl kan du ta en paus då det krävs och kan spara tid genom att sköta sysslor som tvätt och matlagning under arbetstid.

Det gäller dock att klara av att arbeta trots alla de distraherande moment som hemmet erbjuder och att inte enbart dras in i den frihet som arbete hemifrån erbjuder då ingen chef fysiskt kan stå och flåsa dig i nacken. Precis lika viktigt är också att kunna skilja på arbete och fritid. När de bägge äger rum inom hemmets fyra väggar kan det vara svårt att skilja på när man ska jobba och när man ska vara ledig och det är lätt hänt att man istället för att slappna av med vänner eller familj under kvällarna sitter och jobbar lika ihärdigt som under kontorstimmarna. Att ständigt vara uppkopplad kan leda till att man aldrig riktigt kan slappna av.

Skapa balans är A och O – lyxa till det i hemmet eller sök dig utanför det

Att hitta en balans och kunna dra en gräns mellan arbete och fritid är nyckeln till ett lyckat sätt att kunna arbeta på distans. Genom att skapa rutiner och klara kontraster mellan uppkopplad och avkopplad tid kan göra det lättare att få ut det mesta av att arbeta hemifrån. Kanske du kan avsluta arbetsdagen genom att lyxa till det med en hudvårdsrutin eller en extra god middag och på så sätt undvika att hela tiden ha tankarna kretsande kring arbetet.

Arbete på distans behöver heller inte nödvändigtvis betyda att du måste sitta hemma hela dagarna. Det är allt vanligare att folk sitter på caféer och bibliotek och arbetar, vilket kan vara ett sätt att hitta inspiration i nya miljöer och samtidigt kunna prova sig igenom stadens kaffeutbud. Kanske du till och med blir vän med din bordsgranne eller hittar ett nytt favoritbakverk på kuppen. Distansarbete kräver eventuellt mera motivation och disciplin än ett vanligt nio-till-fem jobb, men kan vara väldigt flexibelt och givande när du hittar ett system och en balans som fungerar för just din situation.

Besöka museerna nu

– Museerna bjuder nu på ett rikt utbud via sina digitala kanaler för den som inte kan besöka museet på plats. Vi hoppas också att det kan locka till att besökarna planerar sitt sommarbesök, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sverige Museer.

De svenska museerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och runt om i landet håller många museer öppet med extra säkerhet för besökarna. Museer som är stängda planerar att öppna åter i sommar.

Nu satsar Sveriges Museer på att allmänheten ska få fler möjligheter att från hemmet gå på live-visning, göra spaningar i samlingarna och ta del av andra digitala museiupplevelser. Dolda skatter från samlingarna plockas fram och besökarna får tillgång till forskare, specialister och pedagoger som annars verkar exklusivt inne i museibyggnaden. Museerna lockar också med äventyr utomhus.

Branschorganisationen Sveriges Museer samlar tipsen för digitala museibesök på webbplatsen www.sverigesmuseer.se.

10 exempel från norr till söder:

  • Livesändning varje dag kl 12.00 från Norrbottens museum
  • Webbsända samtal från Jamtli i serien “där du är”
  • Samtal från ljugarbänken, Dalarnas museum
  • Ljudvandringsapp utomhus i Västmanland
  • Teckningsutmaningen #36 huvuden på Eskilstuna konstmuseum
  • Digital visning av Medlöperi och motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu
  • Utställningen 100 år av glömska, på youtube, Jönköpings museum
  • 360 grader, spåren under staden (Halmstad)
  • Följ vardagen för djur och natur i Fredriksdal
  • Jazz på Skissernas i Lund

Written by 

Leave a Reply