Vinnaren i höstens Innovationstävling: ”Känns som en tågluffarbiljett”

Carl Peter Fröberg driver camping, brukar skog och har en popcornmaskin av idéer inne i skallen. Där har ni vinnaren i Företagsfabrikens femte innovationstävling i Kronoberg. Vi säger stort grattis till Carl Peter och hälsar honom och hans företag Muduz välkommen in i vårt Tillväxtprogram!

Som grande finale under Företagsfabrikens stora vinterevent 10XPengarna avslöjades att den 41-årige skogsbrukaren från Moheda valts till vinnare, i konkurrens med 13 andra innovatörer som deltog i Innovationstävlingen. Förutom en plats i Företagsfabrikens Tillväxtprogram, till ett värde av 100 000 kronor, får vinnaren även affärsjuridisk rådgivning av RosholmDell advokatbyrå till ett värde av 20 000 kronor.

– Det känns både kul och spännande. Eftersom det handlar om en affärsidé känns det lite som en tågluffarbiljett; resan får utvisa vilka vägar man tar, säger Carl Peter Fröberg.

För Carl Peter Fröberg har skogen och bruket av den varit centralt under hela hans vuxna liv. Han sköter familjens skogsfastighet i Moheda där han får utlopp för sin kreativitet. Sittandes i traktorn i skogen har han upplevt frustration då han känt att någonting saknats. Hans affärsidé om ett antal smarta hjälpmedel till traktorer och skogsvagnar prisas nu genom segern i Innovationstävlingen.

– Det jag presenterar i min affärsidé är olika hjälpmedel och utvecklingsmöjligheter framför allt till självverksamma skogsbrukare och de som använder den typ av system som kommuner och förvaltningar gör, berättar Carl Peter Fröberg.

Vissa av idéerna befinner sig på idéstadiet medan andra är fysiskt konkreta. Till exempel en prototyp Carl Peter tagit fram.

– Jag testade att svetsa en prototyp förra året, men jag var inte helt nöjd. Jag håller på att svetsa om den. Prototypen är tänkt som en enkel vagga för en processor att koppla på vagnen och sedan bygga vidare därifrån.

Hur ser du på att få en plats i Företagsfabrikens Tillväxtprogram?

– Jättespännande. Det ger mig en möjlighet att trycktesta min idéer och se om någon av den kan bli flygfärdiga och om det i så fall tar ett eller flera år.

Carl Peter Fröbergs företag Muduz, döpt efter sonens låtsaskompis, blir därmed vårt nyaste tillväxtföretag. Vi säger varmt välkommen till Företagsfabriken!

Written by 

Leave a Reply